fbpx

Oktober komt eraan. Een drukke maand. Na nog wat uitlopers van de zomer wordt het dag bij dag, toch iets donkerder. De dagen worden korter. Herfst doet zijn intrede.

De wind trekt wat aan, het regent vaker. De bomen worden kaler.

Geeft niets. Blad gaan we opharken, en gebruiken voor de composthoop. Waai hout van bomen kunnen we inzetten om takken wallen te maken. Dit is naast een natuurlijke afscheiding van de tuin ook een perfecte schuilplaats voor bijvoorbeeld egels.

Oktober is ook de plant maand. Plant de tuin van je dromen en begin. Of laat ons beginnen.

Plant deze maand nog winter bloeiers als bv Winterjasmijn, of de leiheester Viburnum Bodnantese Down. Groen blijvende struiken en heesters geven een prachtig beeld in de winter.

Wil je ook kunnen genieten van geuren? Plant de Choisya Ternata, Mexicaanse citroenbloesem.

Bloeit witte bloemen in mei en juni en heeft nog een nabloei in de nazomer, bloemen die heerlijk zoet geuren als citroenjasmijn bloesem. Het blad ruikt vrij zoet en is een beetje citroen achtig. Het mooie van de Choisya is dat de plant in de zon, halfschaduw en in de schaduw kan staan. Makkelijk te snoeien en klein te houden. Kan twee meter hoog worden.

Geniet nog meer van bloeiende winterheesters. Zet ze op een plek in de tuin waar je er van binnen zicht op heb. Mocht het slecht weer zijn kun je toch van de kleuren genieten.

Ben je een liefhebber van rozen? Plant ze deze maand. Net als verschillende bollen. Maar ook de Sneeuwklok, Bosanemoon en Kievitsbloem. Snoei voor de laatste keer de hagen, knip en breng de Taxus in vorm. Zet de Hedera haag kort.

Ga de borders composteren en mesten. Spit de grond los, ontdoe het van onkruid. En vergeet vooral niet de fruitbomen te oogsten. Heerlijke appels, peren en vijgen. Bak een taart, leg de vijgen in. Als dat geen genieten wordt. Gebruik je vers geknipte laurier uit de tuin om het net wat extra smaak te geven.

Trouwens in de maand oktober zit ook een ‘r’. Juist.

Het seizoen van de schaal- en schelpdieren. Oesters, mosselen, mesheften, kokkels en tapijtschelpen. Steek je bbq maar aan en gebruik vooral de zomerse kruiden uit de tuin nog.