fbpx

Omdat het voorjaar dit jaar vroeg op gang is gekomen is het zeer waarschijnlijk dat de hagen op dit moment al weelderig aan het worden zijn. Tijd dus om te gaan snoeien. Beuken, taxus en laurier hagen zijn veel voorkomende hagen. Houdt u er wel rekening mee dat vogels hun broedplaats kunnen hebben in de haag. Het snoeien zal hun dan gaan verstoren. Het broedseizoen loopt tot 15 juli. Als u kunt wachten tot die datum dan zullen de broedende vogels u dankbaar zijn.

Als u nog niet bent toegekomen aan het bemesten van uw gazon en u ziet dat de groei achterblijft, dan is het raadzaam om te gaan bemesten. Dit stimuleert de groei en zal de vorming van mos tegen gaan.

 

Rododendrons in de tuin? Mochten ze al gebloeid hebben, verwijder dan de uitgebloeide bloemen voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Uitgebloeide voorjaarsbloeiers kunt u ook nu snoeien, ook vaste planten als lupinen, ridderspoor, euphorbia’s en veronica’s. Her bloeien wordt hierdoor gestimuleerd.

 

Verwijder elk jaar enkele oude, dikke takken, tot aan de voet van de plant.

De struiken lopen later weer uit en zo houdt u hen jong. In potten gekweekte planten kunnen nu mooi uw borders in. Hou de grond in de borders wel vochtig. Want het kan in deze tijden hard uitdrogen. Onkruid wieden is harder nodig dan ooit, kies een zonnige dag uit, wied ’s morgens en aan het einde van de dag kunt u het verlepte onkruid gemakkelijk bij een harken en verwijderen.

Heeft u uw borders al bemest? Composteer en stimuleer bijvoorbeeld de rozen iets wat met extra mest. Ze groeien nu zo hard dat ze extra voeding goed kunnen gebruiken.

 

Het blad van de bollen kan eraf. U kunt het blad ook laten afsterven, de bollen opgraven, drogen en bewaren voor a.s. seizoen. Bollen van bijvoorbeeld herfstanemonen moeten 3 maanden vóór de bloei de grond in. Door ze nu te planten zullen ze bloeien als de meeste planten over hun hoogtepunt heen zijn.

 

Het wordt druk in de moestuin. De volgende groenten nú buiten zaaien/planten: kool, rode biet, wortelen, witlof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolraap, pompoen, courgettes, (suiker)maïs en tomaten. Dun op rijen uitgezaaide groenten tijdig uit. Jonge koolgewassen vragen bescherming tegen vogels; die zijn gek op jonge koolplantjes. Netten spannen is het meest effectief. Ook de eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of verdelg ze met een milieuvriendelijk product. Afdekken met vliesdoek is hét alternatief.

Perziken, nectarines en pruimen kunnen worden gesnoeid. En dun de pruimen uit om te voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken. Wacht met het uitdunnen van appels en peren tot na juni/ begin juli.

 

Algen en wieren zijn vaak indicatoren voor de waterkwaliteit van uw vijver. Te veel algen wijst op te voedselrijk water. Algen bij voorkeur handmatig verwijderen, b.v. met een stok of riek, maar let wel op de vijverfolie. Juni is een goede maand om nieuwe vissen uit te zetten. Bezorg de visjes geen stress door ze gelijk in hun nieuwe bad uit te zetten, maar laat ze eerst even wennen aan de temperatuur.