fbpx

Met alle vrije dagen en feestdagen is de lente het seizoen van de lange weekenden. Tijd genoeg zou je zeggen om mooie tuin dromen te maken. Maar het seizoen is wisselvallig.

Heb je net de tuinkussens uit de berging gehaald valt er een flinke bui regen uit de lucht. Een dag later stijgt de tempratuur naar zomerse taferelen om in de nacht te dalen tot onder het kwik. Ja, ook dat is de lente.

 

Blijven de temepraturen ondermaats dan gaat je gazon minder hard groeien, ga je wel of niet maaien. Maai sowieso niet te kort om mosvorming te voorkomen. En bemest zeker als er regen in de lucht hangt de borders en het gazon. Sluit het water weer aan op de kraan en sproei bij langere droogte.

Misschien is het wel een oplossing om wat meer mee te bewegen met het veranderende klimaat. Vang het hemelwater op in een ton, zodat je kunt sproeien als het droger is. Zonde om daar voor kraanwater te gebruiken. Heb je serieuze plannen om een klimaat adaptieve tuin aan te leggen. Wij hebben alle info in huis om u zo goed mogelijk te helpen.

 

Minder tegels, meer groen. Maar waarom eigenlijk? Vergt dat niet meer onderhoud? Kost beplanting of een boom niet relatief meer als bestrating en tegels?

Dat valt allemaal nog te bezien, want buiten in de tuin werken is bovenal gezond, en het is leuk. Ontdek alle mooie aspecten van de tuin. Van bijen, vogels tot wellicht wel een egel. Maar niet geheel onbelangrijk, het helpt de bodem het hemelwater of een goede manier te laten zakken door de grond. Geen wateroverlast op de bestrating maar doorlaatbare tegels werken mee om het water af te voeren. Niet iedere tuin is geschikt voor een wadi, maar met een boom planten kom je ook een heel eind. Deze neemt voldoende water op en groeit er goed van.

Meer groen in de tuin zorgt ook voor meer verkoeling. Stimuleert de biodiversiteit en is aantrekkelijk voor iedereen. Door te kiezen voor een groendak bijvoorbeeld blijft uw huis in de warme tijden koeler. In de koudere maanden van het jaar isoleert het beter. En dus minder energie en stookkosten. Plus in de warmere tijden renderen je zonnepanelen ook beter. Omdat ze afkoelen en dus meer opnemen.

 

In veel provincies kun je subsidie ontvangen voor een groendak, ook in Zeeland. En voor 2021 is het wederom aan te vragen via de provincie. Zo wordt een groenere leefomgeving des te meer gestimuleerd. En de kosten gedeeld. Een extra plus dus.

 

Ga je nieuw bouwen of flink renoveren? Probeer dan eens te kijken naar klimaat adaptieve manieren om je tuin zo klimaat proof te maken als mogelijk. Er is niks vervelender of zonde van de kosten als blijkt dat hemelwater voor overlast zorgt op je nieuw aangelegde terras. Of de borders verzuipen omdat simpelweg het water niet goed wegloopt. De afvoer van de buren overloopt op je tuinset of veranda.. Zelfs water ondergronds opvangen in infiltratie kratten onder het terras en filteren kun je op een mooie manier waterverspilling tegen gaan door er bijvoorbeeld de was mee te draaien.

 

Plant deze maand ook bodembedekkers, lavendel, dahlia en andere zomerbollen in de tuin. Start met onkruid wieden om het grotendeels de baas te blijven. Bind ook met regelmaat klimplanten op zodat de wind er niet veel grip op krijgt, dat zou zonde zijn. Het is ook een goed idee om de hagen bij te mesten met speciale haagmest. En fatsoeneer na de bloei de winterjasmijn en Forsythia.

Veel plezier deze maand! Er is genoeg te zien aan kleuren, groeiers en bloeiers!