fbpx

Allereerst is mei de maand dat alles in de tuin gaat groeien. En dus ook helaas het onkruid. Probeer het met regelmaat bij te houden als je geen overlast in de tuin wilt. Na ijsheiligen medio half mei, kunnen de kou kleumende planten en eenjarige  op een beschutte plek en in de zon naar buiten en gezaaid worden.

 

Vijverplanten kunnen ook de vijver in. En mest borders en gazon bij donker weer en als er neerslag wordt verwacht. De groei komt meer en meer in de grasmat, het is daarom niet onbelangrijk om de mat iets langer te laten, dan groeit de wortel van het gras beter en voorkom je kaalslag en mos groei.

 

In mei kan het ook al flink warm worden en droogte ontstaan. Net geplante bomen, heesters en planten kunnen daarom wel wat extra water gebruiken. Controleer ze dagelijks.

 

Breng in mei de tuin op orde zodat je er er vol van kunt genieten als de tempraturen en de vakanties het toelaten buitenleven. Buiten koken en loungen tot in de late uurtjes bij een haart vuurtje in de tuin. Onder de overkapping of op de veranda en nieuw aangelegd terras. In onze eerdere blogpost kun je lezen hoe kleine aanpassingen je in zomerse strandsferen kunnen brengen.

Dus kan de schutting kan in de beits, het hout hok worden opgeruimd en de moestuin in stelling worden gebracht. Want de groei maanden komen eraan.

Een leuke tip is ook om in plaats van klimplanten rond de pergola te planten eens te kiezen voor bijvoorbeeld pronkbonen!

Ga je de hagen nog snoeien want dat kan zeker in deze maand, let dan wel even goed op of er eventueel geen nestje in zit. Mocht je er eentje ontdekken neem dan zo snel mogelijk afstand en laat de vogels met rust. Stel de klus dan uit.

 

Breek uitgebloeide knoppen voorzichtig uit de rododendrons. Knip uitgebloeide stengels uit de Helleborus en de uitgebloeide bloemen van sieruien. Zet ze in een vaas binnen, dat staat ook nog eens leuk. Ook buxus kan rond het midden van de maand worden geknipt en in vorm worden gebracht. Zaai papaver op de goede plek want die vinden het niet leuk als ze moeten verhuizen.

 

Het is ook de tijd om bieten, koolrabi, andijvie, sla, radijs en maïs te zaaien in de moestuin. Denk je al na over eventueel watergeven van de moestuin in drogere tijden? Koppel de regenpijp af van het riool en vang het hemelwater op in een buffer als bijvoorbeeld een regenton. Goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee want zuiver drinkwater gebruiken voor het sproeien van de planten is zonde en kost geld.

 

Veel tuinplezier!