fbpx

Herfst is in volle gang. Is de tuin wat kaal, sfeerloos? Doe een rondje en laat je inspireren om dingen uit de tuin wellicht voor binnen te gebruiken. Waai hout, afgebroken takken bijvoorbeeld.

Bundel ze en bind ze vast met een mooi touw, geef ze kleur en zet ze in een vaas.

Met gedroogd hout van de winter kun je wellicht in de zomer erop een nieuwe Nordic of Indian Summer vibe creëren. Geef ze een kleur of verf ze met een mooi dessin wit. Mogelijkheden genoeg.

Maar de klok is weer een uur terug in de tijd gegaan. De dagen worden korter. In de blog van oktober gaven we aan om wintergroene en bloeiende beplanting voor de winter aan te planten. Nu is het de tijd om deze planten met extra sfeer te voorzien. Licht ze daarom uit. Opzoek naar mooie vormen of een specialere heester die in een donker hoekje staat iets onder de aandacht te brengen.

Creëer sfeer en gezelligheid waar je optimaal van kan genieten. Helemaal in combinatie met een nieuwe blokhut, veranda of overkapping. Doe een apk check voor je tuinverlichting. Trouwens met in-Lite is het ook een energiezuinig en duurzame oplossing. Kun je daarom ook in de donkere maandjes volop van je tuin genieten. Want er is niemand die zegt dat je niet kunt genieten van je tuin in de winter. Steek de bbq maar aan ennn hop hop. Kaasje, portje, houtgerijpt glas whisky..

 

Plant lentebollen en een haag met bessen. Vinden de vogels fijn.

Maak de dakgoten vrij van blad en groeiend mos. Voorkom lekkages tijdig.

Een net gazon? Steek de kantjes nog eens af voor een mooi resultaat en een strak gazon deze winter.

Nu in de donkere maanden ook het weer veranderd, gaan we ook zorgen dat bij hevige regenval de tuin niet blank komt te staan. Een goede manier is een drainage systeem aanbrengen.

 

De wintermaanden worden natter. Door de toename van klimaatsveranderingen krijgen we meer en meer te maken met schommelingen en hevige regenval. Waarbij er veel wateroverlast kan ontstaan. Kunnen we de tuin aanpassen waarbij er rekening wordt gehouden met deze veranderingen. Ja.

Vergroenen is een oplossing. Tegels eruit, groen erin.

Natuurlijke wateropvang in de vorm van een wadi of zwemvijver. Infiltratie tegels, reservoirs ingraven om water te huishouden en terug te laten vloeien voor hergebruik. Verminderen van huiswater voor het sproeien van beplanting. Hiervoor het opgeslagen water gebruiken. Zelfs het regenwater hergebruiken voor het draaien van wasjes.

Een beter rendement halen uit je zonnepanelen? Een groen dak aanleggen verkoelt het huis in de zomer, en stimuleert het rendement van zonnepanelen. Overtollig water dirigeren naar plekken waar het van nature weg kan. Borders, gazon, een boom. Door middel van het terras of de bestrating onder afschot aan te leggen verdeel je de overlast. Met molgoten bijvoorbeeld stimuleer je de stroming naar andere delen. Denk aan de grenzen van de wijk of de tuin. Wij ontwerpen tuinen met een klimaatvisie.

groendak

terras