fbpx

De maand waarin het voorjaar ontwaakt en de lente begint. Het is de maand om alvast de voorbereidingen te treffen om er van de zomer piekfijn bij te zitten.

Zijn er door de corona tijd plannen blijven liggen? Misschien kunnen wij u helpen.

Bouw het tuinhuis wat al zo lang op je verlanglijstje staat. Repareer de schutting en haal verzakkingen uit de bestrating en de oprit.

 

Installeer een pergola met zonnescherm of harmonica zeil. Zijn er nog graafwerkzaamheden om af te ronden voor de aanleg van drainage of elektra kabels. Niet te lang mee wachten voor de tuin in groei en bloei is.

Een nieuwe zithoek in de tuin? Nu is de tijd.

 

Zaai verschillende groenten alvast in voor de moestuin, tomaat, paprika en courgettes bijvoorbeeld. Nog wel binnen of in een kas. Net als spinazie, pluksla, radijs, raapsteel, kapucijners en plant de uien.

Verspreid ook een laag compost over je gazon en borders. De moestuin en installeer alvast compostbakken voor volgend jaar. En bewerk de grond van je nieuwe kruidentuin of plantenborder.

 

Het planten van de borders kan ook beginnen. Let wel bij het kiezen op de standplaats, bloeitijd en of variatie.

Groei hoogte, verbreding, blad en bloem vorming. Maar ook de verscheidenheid in kleuren. Creëer extra dynamiek in de border door kleuren af te stemmen. Je kunt in deze maand kerstroos en rozemarijn planten.

 

Hou je van fruit? Maakt ter afscheiding een haag van leifruit. Kan ook tegen een bestaande schutting uiteraard, maar zorg dan wel dat het goed kan vormen.

Zomerbollen kunnen nu ook geplant worden, binnen in potten want het kan nog verraderlijk koud zijn in s ’nachts.

 

Zit er mosvorming of kale plekken in je gazon? Verticuteer of belucht dan het gazon. Hark het loskomende groenafval af, zodat er niks meer overblijft wat je toekomstige gras kan onderdrukken. Oud blad bijvoorbeeld. Meng graszaad met grond en zaai het gazon oppervlakkig door en bestrooi met een laagje compost. Steek de graskanten af en bemest het geheel.

Gaat het gras al zichtbaar groeien maai dan voor de eerste keer.

 

Alvorens je de borders bemest, maak je borders onkruidvrij. Blijf in deze periode ook goed wieden om het onkruid de rest van het jaar de baas te blijven.

 

Snoei de Cornus en Salix om kleurige takken te stimuleren. Verwijder dode takken uit bomen, struiken en klimplanten. Knip lavendel, alsem en heiligenbloem terug. En knip de oude stengels van vaste planten af. Bemest en snoei de rozen.